Ciasto z semoliną

Przepis z programu Martha piecze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z semoliną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 białek

1 ½ miarki drobnego cukru

12 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

280 gramów masła

4 łyżki mleka skondensowanego

1 łyżeczka sproszkowanej wanilii

skórka z jednej pomarańczy

½ miarki i 2 łyżki przesianej mąki tortowej

1 ¼ miarki semoliny

1 miarka blanszowanych drobno pokrojonych migdałów

kandyzowane pomarańcze do dekoracji (według przepisu)

bita śmietana do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem boki 25-centymetrowej formy z wyjmowanym dnem. Ubić białka na sztywną pianę. Ubijać przez 7 minut. Dodać cukier i później żółtka. Ubić na sztywną masę. Dodać proszek do pieczenia. W mikserze utrzeć masło, mleko skondensowane i sproszkowaną wanilię na gładką masę. Dodać utarte masło do mieszaniny jajecznej. Wsypać, mąkę, semolinę i posiekane migdały. Piec przez 30 – 35 minut. Przykryć folią aluminiową i piec przez 10 -20 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na 30 minut. Wyjąć ciasto z formy. Zakryć folią i studzić przez godzinę. Przełożyć ciasto na paterę i podać.

powrót

Podobne przepisy

Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.