Ciasto z semoliną

Przepis z programu Martha piecze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z semoliną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 białek

1 ½ miarki drobnego cukru

12 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

280 gramów masła

4 łyżki mleka skondensowanego

1 łyżeczka sproszkowanej wanilii

skórka z jednej pomarańczy

½ miarki i 2 łyżki przesianej mąki tortowej

1 ¼ miarki semoliny

1 miarka blanszowanych drobno pokrojonych migdałów

kandyzowane pomarańcze do dekoracji (według przepisu)

bita śmietana do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem boki 25-centymetrowej formy z wyjmowanym dnem. Ubić białka na sztywną pianę. Ubijać przez 7 minut. Dodać cukier i później żółtka. Ubić na sztywną masę. Dodać proszek do pieczenia. W mikserze utrzeć masło, mleko skondensowane i sproszkowaną wanilię na gładką masę. Dodać utarte masło do mieszaniny jajecznej. Wsypać, mąkę, semolinę i posiekane migdały. Piec przez 30 – 35 minut. Przykryć folią aluminiową i piec przez 10 -20 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na 30 minut. Wyjąć ciasto z formy. Zakryć folią i studzić przez godzinę. Przełożyć ciasto na paterę i podać.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.