Ruth  Rogers

Ciasto z polenty


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciasto z polenty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g miękkiego masła

450 g cukru

450 g migdałów

blanszowanych i drobno mielonych

6 jajek

skórka otarta i sok z 4 cytryn

225 g polenty

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Utrzyj masło z cukrem na puszystą kremową masę. Dodaj mielone migdały i starannie wszystko wymieszaj. Dodawaj po 1 jajku i za każdym razem krótko mieszaj. Dodaj skórkę i sok z cytryn. Dodaj polentę, wymieszaj, a następnie proszek do pieczenia – z znów wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

Lepkie ciastka imbirowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ensaimada z morelami i migdałami
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.