Anna Olson

Ciasto z owocami i dżemem morelowym


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z owocami i dżemem morelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Dżem morelowy

1 kg moreli

8 szklanek cukru

6 łyżek soku z cytryny

1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

¾ szklanki kandyzowanej skórki z cytrusów

1 torebka płynnych pektyn



Ciasto

4 łyżki brązowego cukru demerara

masło do wysmarowania formy

12 – 14 moreli

240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka brązowego cukru

6 łyżek dżemu morelowego plus kilka łyżek do posmarowania z wierzchu

4 jajka

sok i skórka otarta z jednej pomarańczy

1 2/3 szklanki mąki

½ szklanki mielonych migdałów

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli



Przygotowanie dżemu

Morele umyć, osączyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wrzucić do dużego rondla, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i dodać skórkę z pomarańczy. Często mieszając doprowadzić zawartość rondla do wrzenia. Gotować aż morele staną się szkliste. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na niezbyt gładkie puree. Doprowadzić do wrzenia i wmieszać kandyzowaną skórkę i pektyny. Przełożyć dżem do słoików i pasteryzować lub do plastikowych pojemników i zamrozić. Około 1,5 l dżemu.





Przygtowanie ciasto

Wysmarować masłem tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 25 cm. Wyłożyć dno pergaminem i również posmarować go masłem. Wysypać dno i boki tortownicy cukrem demerara. Morele umyć i osączyć. Przekroić na pół i usunąć pestki. Na dnie tortownicy ciasno ułożyć połówki moreli przecięciem do dołu. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wmieszać 6 łyżek dżemu. Po kolei dodawać jajka, za każdym razem dobrze mieszając. Dodać sok i skórkę z pomarańczy i dobrze wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Dodać sypkie składniki do ucieranej masy i wszystko razem dobrze wymieszać.

Wyłożyć ciasto na morele i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika i piec 30 – 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć formę z piekarnika i odstawić na 15 minut, by ciasto nieco ostygło. Przykryć talerzem i odwrócić ciasto do góry dnem. Zdjąć foremkę i usunąć pergamin. Rozmieszać kilka łyżek dżemu morelowego i przy pomocy pędzla posmarować wierzch ciasta. Podawać jeszcze ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Babeczki łaciate na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.