Ciasto z oliwą

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z oliwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jaja

220 g cukru

360 ml mleka

120 ml oliwy

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu

190 g mąki

115 g mąki kukurydzianej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj oliwą, wysyp mąką, pozbywając się jej nadmiaru. Utrzyj jaja, cukier, mleko, oliwę, wanilię i rozmaryn. W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj, ciasto przelej do foremki. Piecz przez godzinę i 20 minut. Wystudź i podawaj z bitą śmietaną bazyliową albo ulubionym kremem.

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torcik ziemniaczany z owocami cedru
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.