Ciasto z jabłkami i toffi

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z jabłkami i toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

115 g mąki

115 g mąki pełnoziarnistej

100 g miękkiego ciemnego cukru brązowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

80 ml oleju słonecznikowego

80 ml mleka

2 średnie jaja

2 jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone w 1 cm kostkę

50 g pokruszonej masy toffi

Przygotowanie:

Wysmaruj masłem i obsyp mąką miskę żaroodporną o pojemności ok. 1 litra.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Zmieszaj suche składniki: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.

W oddzielnym naczyniu roztrzep jaja z mlekiem i olejem. Wlej do suchych składników i połącz. Potem wmieszaj w ciasto jabłka i toffi.

Przelej do przygotowanej miski i piecz 50-60 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek musi wyjść czysty.

Upieczone ciasto pozostaw w misce jeszcze przez 10 minut, potem odwróć i wyjmij. Odstaw do ostygnięcia i przybierz ciastkami na patyku.

powrót

Podobne przepisy

Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.