Ciasto z jabłkami i oliwą

Przepis z programu Ideał (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z jabłkami i oliwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

100 ml marsali albo wody

120 g złocistych rodzynek

200 g złocistego cukru trzcinowego

3 duże jajka

150 ml oliwy, najlepiej extra vergine, plus trochę do natłuszczenia foremki

350 g mąki pszennej, plus trochę do wysypania foremki

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki imbiru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok i skórka otarta z 1 cytryny albo pomarańczy

500 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę

200 g plus 1 łyżka cukru pudru

posiekane orzechy laskowe do dekoracji

1 łyżeczka cynamonu

150 ml śmietany kremówki

suszone jabłka w plasterkach do dekoracji





Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Natłuść oliwą i wysyp mąką tortownicę o średnicy 23-25 cm. Delikatnie podgrzej marsalę albo wodę w rondelku, zdejmij z ognia i wsyp rodzynki i nasącz je przez 20 minut. W dużej misce utrzyj cukier z jajkami, aż będą jasne i puszyste. W drugim rondelku podgrzej oliwę na małym ogniu, aż będzie ciepła i mieszając wlej ją powoli do jajek z cukrem. Przesiej do miski mąkę, cynamon, imbir, sodę, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj sypkie składniki do jajek z cukrem i oliwą, mieszając metalową łyżką. Wmieszaj skórkę z cytryny albo pomarańczy i pokrojone jabłka. Odsącz rodzynki, dodaj do ciasta i starannie przemieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. Piecz przynajmniej 1 godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij ciasto z tortownicy i ostudź na metalowej kratce. Wymieszaj cukier puder z 2 łyżkami (albo więcej) soku z cytryny, żeby powstał lejący lukier, polej nim ciasto i posyp posiekanymi orzechami. Lekko ubij śmietanę z cynamonem i pozostałym cukrem pudrem, przełóż do niewielkiego naczynia i podaj z ciastem. Jeśli chcesz, możesz je też ozdobić plasterkami suszonych jabłek.



powrót

Podobne przepisy

Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto migdałowe z jabłkami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.