
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Składniki:
2 szklanki mąki
¼ łyżeczki soli.
1 szklanka zimnego masła prosto z lodówki
łyżka stołowa soku z cytryny
3 łyżki stołowe zimnej wody (lub nieco więcej)
brzoskwinie
świeże jeżyny.
1/2 szklanki cukru (115 g)
3 łyżki stołowe mąki
starta skórka z cytryny ma piękny zapach
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę i sól, dodać masło. Rozetrzeć, aż będzie przypominało zacierki. Wlać sok z cytryny i zimną wodę. Wyrobić, w razie potrzeby można dolać więcej wody. Wyłożyć na deskę i zagnieść. Włożyć do lodówki na 1-2 godzin. Przygotować farsz do ciasta. Zblanszować brzoskwinie, obrać ze skórki, pokroić na szesnastki, wrzucić do miski. Dosypać świeże jeżyny. Dodać pół szklanki cukru i 3 łyżki stołowe mąki. Wymieszać. Dodać przyprawy: startą skórkę z cytryny, cynamon i świeżo starta gałka
Podobne przepisy


Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej


Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
skomentuj przepis