Anna Olson

Ciasto z białą czekoladą


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto z białą czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 10-12 porcji



Ciasto

250 g białej czekolady

120 g niesolonego masła

6 jajek

½ szklanki cukru pudru

2 łyżeczki skórki otartej z cytryny



Dekoracja

1 ½ szklanki śmietany kremówki 36%

¼ szklanki cukru pudru

1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

2 szklanki truskawek

cukier puder, kawałek białej czekolady



Przygotowanie ciasta

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy o średnicy 23 cm.

Połamać czekoladę na kawałki, włożyć do żaroodpornej miski i postawić na garnku z wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna miski). Stopić czekoladę na parze, mieszając od czasu do czasu. Wyłożyć na czekoladę masło pokrojone na kawałki i odstawić na bok, by się nieco ogrzało i stopiło. Wziąć 4 jajka i oddzielić żółtka od białek. Przesiać ¼ szklanki cukru pudru. Umieścić białka w misce i lekko ubić, dodać przesiany cukier puder i ubić białka na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić 4 żółtka i wbić 2 całe jajka. Przesiać kolejną ¼ szklanki cukru pudru i dodać do żółtek. Ubić wszystko razem na puszystą masę. Wymieszać czekoladę z masłem, dodać do jajek i dobrze wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać, dodać resztę piany i wszystko razem delikatnie wymieszać ruchem od dołu. Przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec 35 – 40 minut aż wierzch ciasta się zrumieni. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić, by wystygło (ciasto opadnie). Obkroić nożem wokół brzegów ciasta i zdjąć boki tortownicy. Przełożyć ciasto na talerz, zdejmując pergamin.



Dekoracja

Ubić śmietanę na sztywno, dodając przesiany cukier puder i ekstrakt wanilii. Pod koniec ubijania wmieszać mleko w proszku. Truskawki umyć, osączyć i oczyścić z szypułek. Wyłożyć bitą śmietanę na ciasto i ukształtować w esy floresy. Ułożyć truskawki na wierzchu. Przy pomocy obieraczki do jarzyn zestrugać wiórki czekolady i posypać nimi ciasto. Całość oprószyć cukrem pudrem. Ciasto można przygotować 1 dzień wcześniej i udekorować do 6 godzin przed podaniem.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto cztery czwarte
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

11.12.2016 13:50

CYTUJ

biszkopt, masa krowkowa z helio, bita smietana - a na samą górę starta biała czekolada - najlepsze ciasto, które znika z talerza w 5 minut.

#nolti

15.01.2011 11:03


wrocław

CYTUJ

czy to jest może to ciasto co ja robiłam, ale nie pamiętam i mam gdzieś w domu przepis ale gdzie...?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.