Ciasto wiśniowe

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ciasto wiśniowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




ciasto:

125 g mąki

50 g cukru

pół łyżeczki cukru

110 g masła

2 żółtka





Przygotowanie:

Wrzucić mąkę, cukier i sól do dużej miski. Dodać pokrojone masło. Rozdrobnić palcami, żeby powstała gruzełkowata masa. Wydrążyć otwór w środku. Wrzucić do niego jajka i wlać wodę. Szybko wmieszać mąkę, żeby masa związała. Nie wyrabiać za mocno. Rozpłaszczyć ciasto na krążek i schłodzić przez kwadrans przed wałkowaniem.



Nadzienie:

2 miarki wiśni (ok. 50 owoców)

3 jajka

70 g cukru

175 ml crème fraîche lub kwaśnej śmietany

pół łyżeczki wanilii



Ułożyć wiśnie w cieście. Utrzeć jajka z cukrem, następnie wmieszać śmietanę i wanilię.



Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Ciasto serowe ze śliwkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto migdałowe z jabłkami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.