Ciasto warzywnik

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto warzywnik
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

120 g orzechów pekanowych

500 g marchwi

skórka otarta z 2 pomarańczy

400 g mąki z proszkiem*

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

100 g wiórków kokosowych

350 ml oleju słonecznikowego plus do posmarowania formy

350 g jasnego cukru muscovado

6 jajek



krem:

250 g niesolonego masła

400 g cukru pudru

3-4 łyżki mleka

ekstrakt wanilii



do dekoracji:

cukier demerara

lukier plastyczny w różnych kolorach (lub tylko biały plus barwniki spożywcze w żelu)

lukier królewski lub klej spożywczy

słone paluszki



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C/150°C z termoobiegiem. Natłuścić kwadratową, wysoką formę z luźnym dnem, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wysypać na blaszkę i podpiec 5-10 minut, wystudzić i niezbyt drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Otrzeć skórkę z pomarańczy. Przesiać razem do miski mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę. Wsypać wiórki kokosowe i przemieszać trzepaczką. Do drugiej miski wlać olej, wsypać cukier, miksować kilka minut. Wbić jajka do miseczki, lekko ubić widelcem, stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując. Wrzucić startą marchew i orzechy, delikatnie wymieszać, wsypać mąkę z dodatkami i dobrze wymieszać lekkim ruchem od dołu. Przełożyć do formy, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika na 1 godzinę - 1 godzinę 15 minut. Wyjąć, odstawić na kilka minut, wyłożyć ciasto na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Z lukru plastycznego wykroić grządki, ulepić miniaturowe warzywa i przykleić na grządkach lukrem królewskim lub klejem spożywczym. Odłożyć do wyschnięcia. Zrobić krem: wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło i przesiany cukier puder, miksować 4-5 minut na puszystą masę, dodać mleko i ekstrakt wanilii, miksować jeszcze chwilę. Ściąć wierzch ciasta, jeśli jest wypukły. Odwrócić ciasto spodem do góry i posmarować kremem wierzch i boki. Posypać wierzch grubą warstwą cukru demerara, ułożyć na niej grządki z warzywami z lukru plastycznego. Na bokach ciasta przykleić słone paluszki, by powstał płotek.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.