Ciasto tortowe

Przepis z programu Martha piecze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto tortowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

230 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form

1 ½ miarki mąki plus mąka do posypania form

1 ½ miarki mąki tortowej

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 ¾ miarki cukru

4 duże jajka

2 łyżeczki esencji waniliowej

1 ¼ miarki mleka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Smarujemy dwie 20-centymetrowe formy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy papier masłem i posypujemy mąką. Strzepujemy nadmiar mąki. Odstawiamy. Do średniej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. Ucieramy masło i cukier mikserem na puszystą masę. Ucieramy przez 3-4 minuty. Zbieramy masę z brzegów miski. Wbijamy pojedynczo jajka. Wlewamy wanilię. Mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę w trzech porcjach. Naprzemiennie dolewamy mleko. Zaczynamy i kończymy mąką. Mieszamy po każdorazowym dodaniu składników. Nakładamy ciasto do form i wygładzamy łopatką. Pieczemy aż ciasto zyska złoto-brązowy kolor. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Pieczemy przez 30-35 minut. Wyjmujemy formy z piekarnika i stawiamy na metalowej podstawce. Studzimy przez 20 minut. Wyjmujemy ciasto z form. Zdejmujemy papier. Odwracamy ciasto wierzchem do góry i studzimy.

powrót

Podobne przepisy

Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.