Ciasto tortowe

Ciasto tortowe
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Martha piecze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Smarujemy dwie 20-centymetrowe formy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy papier masłem i posypujemy mąką. Strzepujemy nadmiar mąki. Odstawiamy. Do średniej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. Ucieramy masło i cukier mikserem na puszystą masę. Ucieramy przez 3-4 minuty. Zbieramy masę z brzegów miski. Wbijamy pojedynczo jajka. Wlewamy wanilię. Mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę w trzech porcjach. Naprzemiennie dolewamy mleko. Zaczynamy i kończymy mąką. Mieszamy po każdorazowym dodaniu składników. Nakładamy ciasto do form i wygładzamy łopatką. Pieczemy aż ciasto zyska złoto-brązowy kolor. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Pieczemy przez 30-35 minut. Wyjmujemy formy z piekarnika i stawiamy na metalowej podstawce. Studzimy przez 20 minut. Wyjmujemy ciasto z form. Zdejmujemy papier. Odwracamy ciasto wierzchem do góry i studzimy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA