Tomasz Deker

Ciasto serowe ze śliwkami


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 2906

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

150 g sera ricotta lub tłustego twarogu

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

80 g masła, roztopionego

75 g drobnego cukru

270 g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatki:

śliwki

płatki migdałowe

cukier kryształ

 

Przygotowanie:

Ser, śmietanę, przestudzone rozpuszczone masło i cukier zmiksuj.
W misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, przesiej i wsyp do zmiksowanych składników. Cały czas mieszaj.
Ciasto serowe przełóż do małej, kwadratowej blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Na wierzch ułóż połówki śliwek skórką do dołu, dzięki temu nie wyjdzie zakalec.
Śliwki oprósz cukrem kryształem. Wierzch obsyp płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz w 170 stopniach przez 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Keks blondie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

annjen

postów: 1

06.12.2017 19:49

CYTUJ

Okropne! Nie polecam!

kunegunda

postów: 1

30.11.2016 18:23

CYTUJ

Proste, szybko się robi, bardzo smaczne. Zrobię je jeszcze nie raz

ankaszym

postów: 80

21.11.2016 08:54

CYTUJ

Bardzo fajnie wyglądają :) użyje mąki krupaczaki z Polskich Młynów, już nie mogę się doczekać :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.