Tomasz Deker

Ciasto serowe ze śliwkami


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 2076

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

150 g sera ricotta lub tłustego twarogu

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

80 g masła, roztopionego

75 g drobnego cukru

270 g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatki:

śliwki

płatki migdałowe

cukier kryształ

 

Przygotowanie:

Ser, śmietanę, przestudzone rozpuszczone masło i cukier zmiksuj.
W misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, przesiej i wsyp do zmiksowanych składników. Cały czas mieszaj.
Ciasto serowe przełóż do małej, kwadratowej blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Na wierzch ułóż połówki śliwek skórką do dołu, dzięki temu nie wyjdzie zakalec.
Śliwki oprósz cukrem kryształem. Wierzch obsyp płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz w 170 stopniach przez 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sernik nowojorski z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

skomentuj przepis

kunegunda

postów: 1

30.11.2016 18:23

CYTUJ

Proste, szybko się robi, bardzo smaczne. Zrobię je jeszcze nie raz

ankaszym

postów: 80

21.11.2016 08:54

CYTUJ

Bardzo fajnie wyglądają :) użyje mąki krupaczaki z Polskich Młynów, już nie mogę się doczekać :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.