Nigel Slater

Ciasto pomarańczowe


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto pomarańczowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże pomarańcze

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka mąki pszennej

6 wiejskich jajek

250 g mielonych migdałów

250 g drobnego cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Umyj dokładnie pomarańcze. Włóż je do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 175 o C i wysmaruj masłem oraz wysyp mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Odłóż pomarańcze, żeby zupełnie ostygły, a następnie pokrój je na ćwiartki i usuń pestki. Zmiksuj pomarańcze w malakserze. Ubij jajka w dużej misce i wmieszaj wszystkie pozostałe składniki razem z pulpą z pomarańczy. Przelej wszystko do formy i piecz około 1 godziny, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte. Postaw je w formie na metalowej kratce, żeby ostygło. Ostrożnie otwórz tortownicę, wyjmij ciasto i pokrój na porcje.

powrót

Podobne przepisy

Napoleonka ze słodką soczewicą i kokosem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta kajmakowa Chrissie
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.