Ciasto podwójnie waniliowe

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto podwójnie waniliowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g masła

450 g cukru

4 jaja

4 łyżki ekstraktu wanilii

440 g mąki

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

240 ml mleka

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. W robocie kuchennym utrzyj masło i cukier na puszystą masę. Wbijaj po jednym jaju, po każdym ucierając masę. Wlej wanilię. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do wilgotnych składników razem z mlekiem. Ucieraj przez kilka chwil, aż znów powstanie gładka masa. Przełóż do dwóch okrągłych foremek o średnicy 23 cm, wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Ciasto można upiec w prostokątnej foremce 23 x 30 cm i posmarować masą na wierzchu. Piecz przez 50 minut. Pozostaw na chwilę, a potem obróć foremki, żeby ciasto wypadło. Wystudź dokładnie, posmaruj masą z gorzkiej czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.