Ciasto piaskowe

Przepis z programu Martha piecze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciasto piaskowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

4 miarki przesianej mąki tortowej

1 łyżeczka soli

4 łyżeczki proszku do pieczenia

340 gramów masła w temperaturze pokojowej

2 ¾ miarki cukru

8 jajek w temperaturze pokojowej

1 miarka mleka w temperaturze pokojowej

2 łyżeczki esencji waniliowej

skórka z jednej cytryny (dowolnie)

 

lukier cytrynowy (według przepisu poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Smarujemy masłem i posypujemy mąką dwie wąskie formy. Odstawiamy. Dwukrotnie przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Ucieramy mikserem masło na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.
Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy ciasto po dodaniu każdego jajka. Wsypujemy mąkę naprzemiennie z mlekiem i esencją waniliową. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy skórkę z cytryny. Krótko mieszamy. Wlewamy ciasto do przygotowanych form. Wyrównujemy wierzch łopatką. Pieczemy przez 1 ½ godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Studzimy ciasto w formie przez 10 minut. Później przekładamy ciasto na tacę i całkowicie studzimy. Polewamy wierzch ciasta lukrem cytrynowym.

powrót

Podobne przepisy

Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Prakseda

postów: 1

21.09.2013 21:13

CYTUJ

Zaraz po programie przygotowałam to ciasto z notatek jakie zapisałam w trakcie programu jedyny błąd jaki popełniłam to źle zanotowałam ilość cukru.Było za mało słodkie i zamiast lukru zrobiłam kruszonkę w/g Marthy tzn.5 łyżek mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła.Zrobiłam w dwóch formach do keksów do drugiego dodałam 1 łyżkę kakao robiąc naprzemiennie kopki z ciasta białego i brązowego.Pycha ...polecam jest aromatyczne nie jest suche. pozdrawiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.