Ciasto piaskowe

Ciasto piaskowe
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 4 miarki przesianej mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 340 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • 2 ¾ miarki cukru
  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 miarka mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • skórka z jednej cytryny (dowolnie)
  • lukier cytrynowy (według przepisu poniżej)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Smarujemy masłem i posypujemy mąką dwie wąskie formy. Odstawiamy. Dwukrotnie przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Ucieramy mikserem masło na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.
Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy ciasto po dodaniu każdego jajka. Wsypujemy mąkę naprzemiennie z mlekiem i esencją waniliową. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy skórkę z cytryny. Krótko mieszamy. Wlewamy ciasto do przygotowanych form. Wyrównujemy wierzch łopatką. Pieczemy przez 1 ½ godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Studzimy ciasto w formie przez 10 minut. Później przekładamy ciasto na tacę i całkowicie studzimy. Polewamy wierzch ciasta lukrem cytrynowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA