Ciasto parzone

Przepis z programu Martha piecze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto parzone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

115 gramów masła

1 łyżeczka cukru (dowolnie)

½ łyżeczki soli

1 miarka mąki

4 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


W średnim rondlu, na średnim ogniu połączyć masło, cukier i 1 miarkę wody. Zagotować i natychmiast odstawić. Dodać mąkę, drewnianą łyżką szybko wymieszać do całkowitego połączenia składników. Gotować na średnim ogniu około 3 minut, energicznie mieszając do czasu aż masa zacznie się odklejać od rondla i utworzy warstwę ciasta na dnie. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski na około 3 minuty do ostygnięcia. Dodawać pojedynczo po jajku, za każdym razem mieszając aż do całkowitego wchłonięcia. Używać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto serowe ze śliwkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.