Anna Olson

Ciasto orzechowo-jabłkowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto orzechowo-jabłkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Z podanego przepisu można w 30 – 40 min. upiec 6 dużych mufin orzechowo-jabłkowych



Ciasto

½ szklanki oleju roślinnego

½ szklanki cukru

1/3 ubitej szklanki złocistego cukru

1 jajko

1 żółtko

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego

1 2/3 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki startego lub sproszkowanego imbiru



Nadzienie

½ ubitej szklanki złocistego cukru

2 łyżki mąki

2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżki masła, stopionego

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, lekko uprażonych



Przygotowanie ciasta

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Natłuścić i wysypać mąką prostokątną foremkę – „keksówkę” o wymiarach 22 cm x 10 cm. Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać olej z brązowym i białym cukrem, jajkiem, żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Dodać mus jabłkowy i zamieszać. Do oddzielnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wsypać do jajeczno-jabłkowej mieszaniny i delikatnie wymieszać.



Przygotowanie nadzienia

Zmieszać sypkie składniki, dodać masło oraz orzechy i wymieszać. Nałożyć do formy połowę ciasta i połowę nadzienia. Przykryć nadzienie drugą połową ciasta i posypać pozostałą częścią orzechowej mieszaniny. Piec 40 – 50 min, aż szpikulec wbity w środek ciasta będzie czysty i suchy po wyjęciu. Odstawić ciasto w formie na 20 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.





Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Pierniczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Dziecięce ciasto jogurtowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Hanna84

postów: 5

02.10.2012 09:36

CYTUJ

:)))))) Zrobiłam z podanego przepisu 12 babeczek :))))))))) Są obłędne !!!!!! serdecznie polecam zwłaszcza w jesienne chłodne wieczory :)))))))))

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.