Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g kruchego ciasta (można użyć ciasta francuskiego lub filo)

400 g sera ricotta

200 g ziemniaków

300 g cukinii

pęczek pietruszki

ząbek czosnku

jajko

4 łyżki oliwy extra vergine

łyżka sezamu

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umytą i osuszoną pietruszkę siekamy z obranym ząbkiem czosnku. Do miseczki z serem ricotta dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem, jajko, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry; cukinię kroimy w talarki; gotujemy na parze ziemniaki i cukinię przez kilka minut. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta w cienki płat i wyścielamy tortownicę posmarowaną oliwą; nakładamy pastę z sera ricotta, układamy talarki cukinii, nakładamy cienką warstwę pasty serowej i układamy plastry ziemniaków; w ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników, na wysokość około 5 centymetrów. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, przykrywamy nim nadzienie i zamykamy ciasto palcami – szczypiemy brzegi, żeby się dobrze skleiło. Nakłuwamy widelcem wierzch i ostrym nożem nacinamy skośne linie, tworząc romby. Smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160º Celsjusza około godziny.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.