Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g kruchego ciasta (można użyć ciasta francuskiego lub filo)

400 g sera ricotta

200 g ziemniaków

300 g cukinii

pęczek pietruszki

ząbek czosnku

jajko

4 łyżki oliwy extra vergine

łyżka sezamu

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umytą i osuszoną pietruszkę siekamy z obranym ząbkiem czosnku. Do miseczki z serem ricotta dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem, jajko, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry; cukinię kroimy w talarki; gotujemy na parze ziemniaki i cukinię przez kilka minut. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta w cienki płat i wyścielamy tortownicę posmarowaną oliwą; nakładamy pastę z sera ricotta, układamy talarki cukinii, nakładamy cienką warstwę pasty serowej i układamy plastry ziemniaków; w ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników, na wysokość około 5 centymetrów. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, przykrywamy nim nadzienie i zamykamy ciasto palcami – szczypiemy brzegi, żeby się dobrze skleiło. Nakłuwamy widelcem wierzch i ostrym nożem nacinamy skośne linie, tworząc romby. Smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160º Celsjusza około godziny.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.