Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 125 ml cydru lub letniej wody
  • 180 ml letniej wody
  • 1½ łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 680 ml mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce wymieszaj cydr, wodę, drożdże i miód. Zostaw, aż na wierzchu pojawi się piana, co zajmuje ok. 5 minut. Jeśli korzystasz z robota kuchennego, włóż plastikowe ostrze lub łopatki do wyrabiania ciasta. Wymieszaj mąkę z solą. Włącz robota na średnią prędkość, wlewaj oliwę i zaczyn, aż powstanie miękką kula z ciasta. Wyjmij z robota i zagniataj przez kilka minut na oprószonej mąką stolnicy. Przełóż ciasto do miski cienko wysmarowanej tłuszczem i przykryj czystą ściereczką. Zostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Potem podziel dłońmi ciasto na części. Wykorzystaj je od razu albo posmaruj tłuszczem i włóż do plastikowej torby. Można je przechowywać do 12 godzin w lodówce albo zamrozić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA