Jamie  Oliver

Ciasto na pizzę


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciasto na pizzę
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

1 kg mąki pszennej lub włoskiej mąki typu “00”

lub 800 g mąki pszennej plus 200 g mąki z pszenicy durum

1 płaska łyżka drobnej soli morskiej

2 saszetki po 7 g suszonych drożdży

1 łyżka cukru

4 łyżki oliwy extra virgin

650ml ciepłej (ale nie gorącej) wody

 

 

Przygotowanie:


Przesiejcie mąkę i sól na czysty blat i zróbcie dołek w środku. Wymieszajcie w kubeczku drożdże, cukier, wodę i oliwę i odstawcie na parę minut, a następnie wlejcie do dołka. Widelcem zagarniajcie mąkę z brzegów dołka do środka, mieszając z płynem. Cały czas mieszajcie, nagarniając coraz więcej mąki, aż wszystko zacznie się łączyć. Posypcie dłonie mąką i zagniećcie pozostałą mąkę. Wyrabiajcie, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Uformujcie z ciasta kulę i włóżcie ją do posypanej mąką miski. Oprószcie ciasto mąką z wierzchu. Przykryjcie miskę wilgotną ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Przełóżcie ciasto na posypany mąką blat i pozagniatajcie przez chwilę, starając się wbić w nie jak najwięcej powietrza. Można je zużyć od razu lub zawinięte w folię przechowywać w lodówce lub zamrażalniku, do momentu, kiedy będzie potrzebne. Jeśli macie zamiar zużyć je od razu, podzielcie je na tyle kawałków, ile ma być spodów do pizzy. Ta ilość ciasta wystarczy na mniej więcej 6 do 8 średniej wielkości spodów do pizzy. Ciasto powinno się rozwałkować 15 do 20 minut przed wsadzeniem do piekarnika. Nie zostawiajcie rozwałkowanego ciasta na parę godzin na blacie. Lepiej przetrzymać ciasto, zawinięte w folię plastikową, w lodówce. Jeśli jednak chcecie przygotować spody, zanim zjawią się goście, żeby mieć to już z głowy, rozwałkujcie kawałki ciasta na okrągłe placki, grubości około pół centymetra i ułóżcie każdy na kawałku folii aluminiowej, lekko posmarowanej oliwą i posypanej mąką. Możecie je ułożyć w stosik, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki.

powrót

skomentuj przepis

wama

postów: 1

30.12.2012 12:06

CYTUJ

Ciasto rewelacja :),

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.