Delia  Smith

Ciasto na naleśniki


Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto na naleśniki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag zwykłej mąki

2 duże jajka

sól

200 ml mleka

90 ml wody

5 dag masła

 

 

Przygotowanie:


Do dużej, ustawionej na ściereczce miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajka i dodajemy sól. Ubijamy elektrycznym mikserem, stopniowo dodając płyny.
Gdy mieszanka jest całkiem gładka i bez żadnych gruzełków – dodajemy 2 łyżki stołowe roztopionego masła i mieszamy. Mocno rozgrzewamy osiemnastocentymetrową patelnię, smarujemy roztopionym masłem, nalewamy 2 łyżki stołowe ciasta, rozprowadzamy je po dnie przechylając patelnię i smażymy 30 sekund, po czym obracamy naleśnik i smażymy

powrót

Podobne przepisy

Kremowy ryż kokosowy
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Paneer
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.