Lucinda Scala  Quinn

Ciasto na kieszonki


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto na kieszonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 łyżek masła o temperaturze pokojowej

120 g twarożku o temperaturze pokojowej

¼ szklanki tłustej śmietany

1 ½ szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki

plus do podsypania przy wałkowaniu

½ łyżeczki grubej soli

 

 

Przygotowanie:


Dokładnie wymieszać mikserem lub ręcznie masło, twarożek i śmietanę. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać, aż składniki się połączą i ciasto utworzy kulę. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części. Uformować ręką dwa płaskie półksiężyce i owinąć folią spożywczą. Przed rozwałkowaniem schładzać w lodówce co najmniej 30 minut. Jeśli schładzanie ciasta trwało całą noc, wyjąć je z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem. Wałek oprószyć mąką. Wałkować po jednym placku. Ułożyć na czystej, obficie oprószonej mąką powierzchni. Mocno przyciskając wałek, wałkować od środka ku brzegom ciasta. Obracać ciasto i ponownie wałkować od środka kub brzegom, u góry i u dołu. Jeszcze raz oprószyć mąką stolnicę i wałek. Przełożyć ciasto na drugą stronę i wałkować od środka ku brzegom. Ponownie obrócić i wałkować, aż ciasto będzie miało równą grubość i powstanie okrągły placek o średnicy 30 cm, cienki, lecz nie przezroczysty.

powrót

Podobne przepisy

Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.