Anna Olson

Ciasto mokka z przyprawą „pięć smaków”


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto mokka z przyprawą „pięć smaków”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

115 g deserowej czekolady

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

250 g masła o temperaturze pokojowej

1 2/3 ubitej szklanki złocistego cukru trzcinowego

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 1/3 szklanki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka przyprawy „Pięć smaków”

½ łyżeczki soli

¾ szklanki wrzątku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Natłuścić podłużną prostokątną foremkę keksówkę o wymiarach 12 cm x 23 cm. Wyłożyć dno foremki papierem do pieczenia i ustawić ją na blasze. Stopić czekoladę w misce opartej na garnku z gorącą, parującą wodą (lub stopić czekoladę w mikrofalówce nastawionej na średnią temperaturę i czas 4 x 5 sekund, mieszając). Dodać kawę rozpuszczalną, zamieszać i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło z cukrem za pomocą miksera lub ręcznie na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając, a następnie dolać ekstrakt waniliowy. Dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, przyprawę „Pięć smaków” i sól. Do maślano-czekoladowej mieszaniny dodawać na przemian sypkie składniki (w 3 porcjach) i wrzątek (w 2 porcjach). Przelać płynne ciasto do foremki i piec 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec przez kolejne 20 min. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając go, zostawić ciasto na 15 min. Ostudzić przed wyjęciem z foremki.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

30minutemeales

postów: 2

23.12.2011 09:30

CYTUJ

chyba te 250 g masła to za dużo :/ ciasto mi nie wyszło, wygląda jak zakalec

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.