Anna Olson

Ciasto marchewkowo-ananasowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciasto marchewkowo-ananasowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

¾ szklanki oleju roślinnego

¾ szklanki złocistego cukru trzcinowego

3 jajka

¼ szklanki czystego syropu klonowego

2 łyżeczki świeżo startego imbiru

1 2/3 szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanki tartej marchwi

1 szklanka drobno pokrojonych plastrów ananasa (świeżego lub z puszki, odsączonego)



Krem

½ szklanki gładkiego śmietankowego twarożku o temperaturze pokojowej

50 g miękkiego masła

1½ przesianego cukru-pudru

1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Natłuścić kwadratową formę o boku dł. 20 cm.za pomocą trzepaczki zmieszać olej, brązowy cukier, jajka, syrop klonowy i starty imbir. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Zmieszać wszystkie składniki, aż się połączą. Dodać startą marchew i kawałki ananasa, zamieszać i przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 1 godzinę i piętnaście, do trzydziestu minut. Po upływie tego czasu wbić szpikulec

w środek ciasta – jeśli jest czysty po wyjęciu, ciasto jest gotowe. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.



Krem

Utrzeć twarożek z masłem. Dodać cukier, wymieszać składniki na gładką masę i wlać ekstrakt waniliowy i ponownie zamieszać. Rozprowadzić krem na powierzchni ostudzonego ciasta. Przed podaniem wstawić do lodówki.



Do kremu można dodać odrobinę stopionej białej czekolady. Zmieszać składniki i wstawić krem

do lodówki, żeby czekolada się zestaliła.



Ciasto można upiec w niewielkich wysokich foremkach lub kokilkach, tworząc pojedyncze porcje. Po upieczeniu wyjąć ciastka z foremek, przekroić poziomo na 3-5 plastrów, przełożyć kremem i ozdobić – np. płatkami bratków.



©Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml



powrót

Podobne przepisy

Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki bananowo-orzechowe
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kremśnita
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

djbar

postów: 1

09.07.2012 16:46

CYTUJ

Ciasto jest przepyszne, szczególnie na drugi dzień po upieczeniu. Polecam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.