James  Martin

Ciasto marchewkowe


Przepis z programu James Martin i jego ogród (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto marchewkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 g masła

do nasmarowanie formy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj masłem okrągłą tortownicę o średnicy 30 cm. Włóż marchewkę do średniego garnka, dolej tyle wody, żeby ledwo ją zakryć i dodaj sok z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Odcedź, ale nie studź. Włóż marchewkę, olej kukurydziany, cukier i 4 żółtka do blendera, lub malaksera i zmiksuj na gładko. Odstaw masę, żeby ostygła. Ubij białka na sztywno i odstaw. Przełóż ostudzoną masę marchewkową do miski i ostrożnie wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Delikatnie dodaj ubite białka i wymieszaj. Przełóż masę do przygotowanej tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste i upieczone. Wyjmij z piekarnika i postaw na kratkę, żeby ostygło. Ubij śmietanę na prawie sztywno i stopniowo dodaj likier. Kiedy ciasto będzie zimne, przetnij je w połowie wysokości na dwa równe dyski. Nałóż pomiędzy nie nadzienie z bitej śmietany. Przesiej cukier puder do miski, dodaj wodę i likier. Wymieszaj. Polej lukrem ciasto i odstaw, żeby stężał.

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.