Katia Roman-Trzaska

Ciasto marchewkowe


Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

odsłon: 15168

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło do wysmarowania formy

4 średnie marchewki

1 szklanka rodzynek

1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich

½ szklanki sosu jabłkowego

sok i starta skórka z jednej cytryny

1 i ½ szklanki mąki

1 i ¼ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

¾ szklanki oleju roślinnego

4 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką. Zetrzyj marchewkę i odmierz dwie szklanki do miski, w której będzie mieszane ciasto. Do marchewki dodaj rodzynki, orzechy, sos jabłkowy, sok i skórkę z cytryny. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i starte ziele angielskie. Do suchych składników dodaj olej i jajka i wymieszaj mikserem aż masa będzie gładka. Dodaj przygotowaną marchew i delikatnie wymieszaj aż składniki się połączą. Przełóż masę do formy i piecz, aż patyczek włożony w sam środek ciasta będzie czysty, czyli ok. 40 minut. Wyjmij z piekarnika (Mały Kucharz prosi dorosłego o pomoc!) i odczekaj ok. 10 minut. Można teraz wyjąć z formy i poczekać, aż kompletnie ostygnie. Najlepsze z mlekiem!

powrót

Podobne przepisy

Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.