Tomasz Deker

Ciasto marchewkowe


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 1785

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 białka (120 g)

150 g cukru

 

6 żółtek (120 g)

100 g cukru

 

300 g mączki migdałowej

80 g mąki kukurydzianej

250 g startej marchwi

150 g konfitury brzoskwiniowej

 

Lukier:

1 białko

80 g cukru pudru

20 ml Kirschu

 

Konfitura:

150 g konfitury morelowej do przełożenia ciasta

60 g prażonych płatków migdałowych

 

Dekoracyjne marchewki:

100 g marcepanu

50 g cukru pudru

pomarańczowy barwnik spożywczy

 

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. Zacznij od ubicia białek z cukrem. Połącz żółtka z cukrem, ubij na puszystą masę. Połącz ubite żółtko z ubitym białkiem. Do masy dodaj mączkę migdałową, skrobię kukurydzianą i startą marchew. Wszystko wymieszaj i przełóż do tortownicy. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
Przygotuj dekorację. Marcepan połącz z cukrem pudrem. Dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy. Z powstałej masy uformuj kształty marchewek. Zieloną natkę marchewki przygotuj z liści ananasa. Przygotowane marchewki ułóż na wierzchu ciasta.
Przygotuj lukier. Wymieszaj białko z cukrem pudrem. Następnie dodaj Kirsch.
Upieczone ciasto wysmaruj podgrzaną wcześniej konfiturą brzoskwiniową. Oblej lukrem. Udekoruj marchewkami z marcepanu. Boki ciasta obsyp prażonymi migdałami.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sernik nowojorski z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.