Anna Olson

Ciasto marcepanowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto marcepanowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

240g miękkiego masła

½ szklanki cukru

240g masy marcepanowej do wypieków

6 jaj

2 łyżeczki skórki pomarańczowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

1 szklanka mąki uniwersalnej

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

6 łyżek przesianego cukru-pudru do oprószenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175º C. Wysmarować tłuszczem i wysypać mąką tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem. Dodać pokrojoną na kawałki masę marcepanową (jeśli marcepan jest twardy, można go włożyć na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej) i ucierać, aż masa będzie gładka. Stale mieszając dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę cytrynową i aromaty.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmieszać sypkie składniki z pozostałymi na gładką masę. Piec w przygotowanej formie przez 35 – 45 minut. Wbić szpikulec w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Studzić ciasto przez 20 minut nie wyjmując go z formy, a następnie wyjąć na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem-pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Bûche według przepisu Laurence
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dziecięce ciasto jogurtowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

dressmaker

postów: 1

15.11.2013 14:02

CYTUJ

Nie trzeba sie czepiac,za oceanem nie jest tak dokladnie,nikomu nie kaze sie dzielic i mnozyc tak skomplikowanych liczb dlatego 1/3 szklanki ma 75ml a cala nadal 250ml...w pewnym uproszczeniu.Latwiej zapamietac.

#ghfgjnfgn

10.02.2011 21:17


fgjfgnfvgn

CYTUJ

1 szkl- 250ml wiec jakim cudem 1/4 szkl to 50ml??!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.