Delia  Smith

Ciasto limonkowo-kokosowe


Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska

Ciasto limonkowo-kokosowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag mąki wzbogaconej środkiem spulchniającym

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

17 dag drobnego cukru

17 dag masła lub margaryny

5 dag suszonego kokosu

sok z 2 limonek i otarta z nich skórka

dwie łyżki kokosowego mleka w proszku

3 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, miękkie masło, kokos, namoczony w soku z limonek i ich skórkę, oraz mleko w proszku. Wbijamy jajka i wszystko razem starannie ubijamy mikserem. Mieszanką napełniamy dwie dwudziestocentymetrowe, wyłożone pergaminem tortownice. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy 30 – 35 minut, poczym zostawiamy ciasto w foremkach przez 5 minut, a następnie wyjmujemy na drucianą podstawkę, by wystygło. Zimne ciasto pokrywamy lukrem z limonek.

powrót

Podobne przepisy

Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Brownie z bananami
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.