Ciasto kruche

Przepis z programu Martha piecze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto kruche
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ miarki mąki

1 łyżeczka soli

230 gramów zimnego pokrojonego masła

¼ lub ½ marki zmrożonej wody

 

 

Przygotowanie:


Wsypać mąkę i sól do miski. Wszystkie składniki powinny być zimne. Dodać kawałki masła i mieszać mikserem przez 10 sekund, aż składniki się połączą (jeśli zagniatamy ciasto ręcznie wsypujemy suche składniki do dużej miski, dodajemy masło i zagniatamy ciasto za pomocą dwóch noży).
Powoli dodajemy zmrożoną wodę. Cały czas mieszamy. Ciasto powinno być zwarte, nie może

powrót

Podobne przepisy

Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto czekoladowe w jednej misce
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

11.12.2016 13:56

CYTUJ

ciasto kruche uwielbiam robić. Przeważnie jest to tarta orzechowa z kawałkami orzechów. Kupuję mase z helio, dodaje jeszcze więcej różnego rodzaju orzechów, schładzam, posypuje dużą ilością kakao.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.