Anna Olson

Ciasto kokosowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto kokosowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 1/3 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych

1/3 szklanki oleju roślinnego

1 szklanka + 3 łyżki mleka kokosowego

2 jajka

2 ¼ szklanki mąki tortowej

1 szklanka + ½ szklanki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysypać wiórki kokosowe na blachę, wstawić do piekarnika i prażyć aż wiórki z brzegów się zrumienią. Wyjąć blachę z piekarnika, przemieszać wiórki i odstawić do ostygnięcia. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C. Wysmarować masłem kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłożyć ją pergaminem. Oddzielić białka od żółtek. Wlać do miski olej, szklankę mleka kokosowego, dodać żółtka i dobrze wymieszać trzepaczką. Na arkusz papieru przesiać mąkę, szklankę cukru, proszek do pieczenia i sól. Wsypać do mleka z żółtkami i wymieszać, by składniki się połączyły. Wmieszać 1 1/3 szklanki wiórków kokosowych. W osobnej misce ubić białka z ½ szklanki cukru na niezbyt sztywną pianę. Przełożyć 1/3 piany do ciasta i rozmieszać, dodać resztę piany i wymieszać. Przełożyć masę do foremki, wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut na złocisty kolor (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić na 5-10 minut, posmarować za pomocą pędzla 3 łyżkami mleka kokosowego i posypać pozostałą 1 szklanką wiórków kokosowych. Odstawić do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Faworki
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ensaimada z morelami i migdałami
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.