Ciasto kapelusz

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto kapelusz
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

10 ziaren kardamonu

50 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

75 g mielonych migdałów

200 g czekolady

125 g niesolonego masła

130 g jasnego cukru muscovado

1 łyżka brandy

4 jajka

¼ łyżeczki soli

masło do posmarowania formy



podkłady do ciast o średnicy 15 cm i 40 cm



krem:

100 g czekolady lub 2 łyżki kakao

150 g niesolonego masła

200 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu wanilii



do dekoracji:

1,5 kg fioletowego lukru plastycznego

3 łyżki dżemu morelowego

60 g fioletowego lukru królewskiego (w rożku z wąską tylką)



wstążki, ozdoby, 2-stronna taśma klejąca



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C/150°C z termoobiegiem. Okrągłą, wysoką blaszkę z luźnym dnem, o średnicy 15 cm, wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, wokół boków ułożyć pasek papieru do pieczenia wyższy niż boki. Do szklanej miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, dodać pokrojone w kostkę, miękkie masło i łyżkę wody. Stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody), od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, przemieszać, dodać cukier i brandy, wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić na bok, by przestygło. Wyjąć nasiona z ziaren (owoców) kardamonu i utrzeć w moździerzu na proszek. Do miski przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i kardamon. Wsypać mielone migdały i przemieszać.

Oddzielić białka od żółtek do dwóch szklanych misek. Miski powinny być czyste i suche (przetrzeć przekrojoną cytryną i wytrzeć do sucha papierem kuchennym). Do białek wsypać sól i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę. Żółtka dodać do czekolady i wymieszać łyżką na gładką masę. Wsypać mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać. Dodać łyżkę piany z białek i połączyć, by rozluźnić masę. Dołożyć resztę piany i delikatnie wymieszać lekkim ruchem od dołu. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 55 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formie. Wyłożyć ciasto na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Odwrócić spodem do góry. Dżem morelowy podgrzać i przetrzeć przez sito. Przy pomocy pędzla posmarować dżemem mały podkład i umieścić na nim ciasto. Zrobić krem: czekoladę stopić na parze, przestudzić, wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło, przesiać cukier puder, miksować kilka minut na puszystą masę (z początku na małych obrotach). Wlać ekstrakt wanilii i stopioną czekoladę (lub wsypać kakao), miksować jeszcze chwilę dłużej. Posmarować kremem wierzch i boki ciasta. Na blacie oprószonym cukrem pudrem rozwałkować ok. ⅓ lukru plastycznego w duże koło o grubości ok. 5 mm. Przenieść na ciasto, delikatnie docisnąć lukier do ciasta i wygładzić. Odkroić nadmiar lukru u podstawy tak, by podkład był zasłonięty. Wyrównać nożem brzegi lukru u dołu. Rozsmarować resztę dżemu na dużym podkładzie. Na blacie oprószonym cukrem pudrem rozwałkować resztę lukru plastycznego w duże koło o grubości ok. 5 mm. Przenieść na podkład, delikatnie docisnąć i wygładzić. Odkroić nadmiar lukru wokół brzegu. Wycisnąć trochę lukru królewskiego na środku podkładu i centralnie umieścić na nim ciasto. Całość zostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować ciasto: brzeg ronda zasłonić wąską wstążką, wokół główki owinąć szeroką wstążkę, końce skleić lukrem lub taśmą 2-stronną. Dołożyć wstążki i ozdoby, przyklejając je taśmą lub lukrem królewskim.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.