Janella  Purcell

Ciasto imbirowe


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

225 g masła

170 g cukru

75 g złotego syropu

125 g wiórków kokosowych

230 g płatków owsianych

1800 g mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki sproszkowanego imbiru



Polewa

150 g masła

75 g złotego syropu

250 g cukru pudru

35 g kandyzowanego imbiru



Przygotowanie ciasta

Roztapiamy masło z cukrem i syropem. Mieszamy z suchymi składnikami. Wlewamy ciasto do prostokątnej formy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.



Polewa

Roztapiamy masło z syropem. Wsypujemy przesiany cukier puder i imbir. Mieszamy. Rozprowadzamy polewę na cieście przy pomocy szerokiego nagrzanego noża. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 40 minut.



powrót

Podobne przepisy

Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.