Ciasto francuskie

Przepis z programu Martha piecze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ciasto francuskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kilograma mąki (około 3 ¼ miarki)

plus mąka do posypania

½ kilograma zimnego pokrojonego masła

2 ½ łyżeczki soli

1 ¼- 1 ½ miarki tłustej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Starannie zważyć mąkę. Utrzeć mikserem masło na gładką masę. Dodać ½ miarki mąki. Wymieszać na gładką masę. Uformować z ciasta kwadrat grubości 2 ½ centymetra. Kwadrat powinien mieć bok długości 12 cm. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić przez przynajmniej 30 minut. 2. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę i sól. Stopniowo dodawać śmietanę. Mieszać aż powstanie gęste ciasto, nie powinno być lepkie. Nie mieszać zbyt długo. Rozwałkować ciasto na prostokąt 30 cm x 17 cm. Zawinąć w folię i chłodzić przynajmniej przez 30 minut. Wyjąć ciasto z dodatkiem mąki z lodówki. Położyć na oprószonym mąką blacie. Położyć ciasto z masłem w dolnej części prostokąta. Zawinąć prostokątne ciasto, żeby zupełnie zakryć masło. Zlepić brzegi, szczególnie mocno na rogach. Zawinąć w folię i chłodzić przez przynajmniej 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki. Ułożyć na oprószonym mąką blacie i delikatnie rozwałkować. Wałkować tylko w jednym kierunku. Rozwałkować ciasto na prostokąt. Uformować rękoma brzegi ciasta. Zmieść nadmiar mąki suchym pędzelkiem. Ustawiamy ciasto krótszym bokiem w naszą stronę i 3 razy zawijamy. Pilnujemy, żeby wszystkie rogi były kwadratowe. Obracamy ciasto zgodnie ze wskazówkami zegara o trzy czwarte obrotu. Otwarta część ciasta powinna znaleźć się z prawej strony. To pierwszy etap. Wałkujemy ciasto na skos. Formujemy prostokąt. Wałkujemy w tę samą stronę co poprzednio. Znów zawijamy ciasto na trzy części. To drugi etap. Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy przez godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Keks blondie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.