Ciasto francuskie

Przepis z programu Manic Organic (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto francuskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki mąki

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

3 - 4 szklanki śmietany 36%

50 dag masła

 

 

Przygotowanie:


3½ szklanki mąki zmieszać z cukrem i solą. Dodać śmietanę i wyrabiać, aż z ciasta powstanie kula. Spłaszczyć i mocno schłodzić w lodówce. Pozostałą część mąki wysypać na stolnicę i zagnieść z masłem dodając je po kawałku. Uformować z niego kwadrat o boku 15 cm, zawinąć i włożyć do lodówki.
Ciasto ze śmietany rozwałkować na prostokąt 50 x 25 cm, na środku umieścić ciasto maślane i zawinąć brzegi, by zamknąć ciasto maślane w kopercie. Ciasto jest gotowe do pierwszego z czterech cykli wałkowania. Po każdym wałkowaniu ciasto należy złożyć i dobrze schłodzić.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.