Agnieszka Kręglicka

Ciasto drożdżowe


Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Ciasto drożdżowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg mąki

150 g drożdży

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 kostka masła

5 jaj i 2 żółtka

1/2 fiolki zapachu waniliowego

skórka cytrynowa

1 garść rodzynek

pół szklanki oleju

masło do posmarowania formy do ciasta

garść bułki tartej

 

Przygotowanie:

Rozrobić drożdże: dodać do nich łyżeczkę cukru i ucierać z dwoma łyżkami ciepłego mleka. W sporej misce pod ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W garnku podgrzać resztę mleka, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Ostudzić, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać mleko z masłem i cukrem, zamieszać. Dodać roztrzepane jaja i żółtka, wmieszać w ciasto. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże i ponownie zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 15 minut. Rodzynki zalać wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce do ziemniaków. Włączyć piekarnik. Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki wysypać. Kiedy ciasto podrośnie zacząć wyrabianie. Wyrabianie polega na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej - to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Wyrabianie trwa ok. 20 minut i jest męczące, można zaprosić do współpracy męża. Rodzynki odsączyć, oprószyć mąką. Do wyrabianego ciasta dodać zapach waniliowy, skórkę cytrynową, rodzynki. Dobrze zamieszać. Gotowe ciasto przełożyć do form. Wypełniać jedynie do połowy wysokości. Wielkość i ilość form zależy od tego, co macie w domu. Nadwyżkę ciasta można uformować w małe kule, najlepiej z farszem z dobrej konfitury i upiec jednocześnie na płaskiej blasze. Wierzch ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 180 stopni C i po chwili zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Ciasto będzie się piekło ok. 0,5 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bigos
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

#ewa49

22.02.2011 21:12


wrocław

CYTUJ

Ciasto jest spaniałe, kilka razy już piekłam. Jest łatwe w przygotowaniu. Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.