Ciasto drożdżowe z cukinii, konfiturą z zielonych pomidorów i wiśniami - Kamil Mikołajczyk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 4320

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

½ kg mąki pszennej

250 g masła

2 całe jajka

4 żółtka

60-80 g drożdży

3-4 łyżki cukru

3-4 łyżki śmietany 18%

Dodatki do ciasta:

konfitura z dzikiej róży

konfitura z zielonych pomidorów

smażone wiśnie

cukinia w syropie

Przygotowanie:

Wszystko siekam dokładnie.
60 - 80 g drożdży rozpuszczam w 3 - 4 łyżkach śmietany (18%). Dodaję 3-4 łyżki cukru, mieszam i dodaję do wcześniej posiekanych składników. Wyrabiam ciasto, dzielę na 3 części i wkładam do lodówki na około godzinę.

Pierwszą część ciasta rozwałkowuję, wykładam na blachę wyłożoną papierem. Następnie posypuję ciasto bułką tartą, na to nakładam cukinię z syropu, konfiturę z zielonych pomidorów, wiśnie smażone (konfitura), konfiturę z róży, rodzynki. Wykładam drugą część ciasta, bułkę tartą i kolejną warstwę owoców. Przykrywam ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około godziny.

Do dekoracji:
Kawałek kory cynamonu z cukinii, sos z zielonych pomidorów i odrobina syropu wiśniowego.

powrót

Podobne przepisy

„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe w jednej misce
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.