Si King

Ciasto daktylowe


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto daktylowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

110 g rodzynek

225 g pokrojonych daktyli

175 g sułtanek

110 g rodzynek koryntek

275 g masła

275 ml wody

puszka słodkiego skondensowanego mleka (400 g)

150 g mąki pszennej z pełnego przemiału

150 g białej mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 kopiasta łyżka marmolady z dużymi kawałkami owoców

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem kwadratową blaszkę 20 x 20 cm. Do garnka włożyć bakalie, dodać masło, wodę i mleko skondensowane. Doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, często mieszając dla ochrony przed przypaleniem. Zmniejszyć ogień i pogotować kolejne 3-4 minuty. Przełożyć bakalie do miski i odstawić do ostygnięcia. W drugiej misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą i sodą. Ostudzone bakalie dodać wraz z marmoladą do mąki, wymieszać starannie. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć formę podwójną warstwą pergaminu. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę i 45 minut. Przed podaniem ciasto ostudzić w formie przez 10 minut, a następnie wyłożyć na drucianą kratkę. Można podawać, kiedy jeszcze jest lekko ciepłe, można też wystudzić je całkowicie przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szybki tort z gruszkami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.