Ciasto daktylowe z toffi

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto daktylowe z toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

360 g daktyli bez pestek

2 łyżeczki ekstraktu wanilii

360 g mąki z proszkiem*

2 łyżeczki sody oczyszczonej

160 g niesolonego masła

300 g jasnego cukru muscovado

4 jajka

masło do posmarowania formy



do dekoracji:

6 łyżek kremu toffi

1 kg białego lukru plastycznego

cukier puder

100 g białego lukru królewskiego

kolorowe groszki



nylonowy rękaw cukierniczy z wąską tylką



Przygotowanie:

Daktyle grubo posiekać, wrzucić do miski, wlać półtorej szklanki wrzątku i 1 łyżeczkę ekstraktu wanilii, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C /170°C z termoobiegiem. Natłuścić okrągłą, wysoką formę z luźnym dnem, o średnicy 23 cm, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać razem do miski mąkę i sodę. Do osobnej miski wrzucić miękkie, pokrojone w kostkę masło i cukier, ucierać mikserem 4-5 minut na puszystą masę. Wbić jajka do miseczki, lekko ubić widelcem. Miksować masę maślaną i stopniowo dodawać jajka, od czasu do czasu wsypać po łyżce mąki, by masa się nie rozwarstwiła. Wsypać resztę mąki i wymieszać lekkim ruchem od dołu. Rozgnieść namoczone daktyle widelcem, dodać do ciasta wraz z płynem i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 1 godzinę – 1 godzinę 10 minut. Wyjąć, zostawić na 10 minut, wyłożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Odwrócić ciasto spodem do góry. Posmarować wierzch i boki cienką warstwą kremu toffi. Na blacie oprószonym cukrem pudrem rozwałkować lukier plastyczny w duże koło o grubości ok. 5 mm. Przenieść na ciasto, dłońmi delikatnie docisnąć lukier do ciasta i wygładzić. Odkroić nadmiar lukru u podstawy i wyrównać nożem brzegi lukru u dołu. Zostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować ciasto: zaznaczyć igłą zarysy wzoru, nałożyć lukier królewski do rękawa cukierniczego i przykleić kolorowe groszki do ciasta według wzoru.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tarta-pudding z panettone
Jamie  Oliver
Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z chili, figami i kakao
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rabarbarowe ciasto na oliwie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

11.12.2016 13:59

CYTUJ

znakomite ciasto! Dodaję gotową masę z helio i ciasto jest pyszne. Moi domownicy uwielbiają to ciasto, średnio co miesiąc je robie, nie tylko od święta.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.