Ciasto cztery czwarte

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciasto cztery czwarte
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200g masła

200g cukru

200g mąki

4 jaja

szczypta soli

starta skórka z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

Masło kroimy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misie ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej i kremowej konsystencji; dodajemy stopniowo i naprzemiennie przesianą mąkę i roztopione masło, szczyptę soli i startą skórkę cytrynową. Energicznie mieszamy składniki drewnianą łyżką, dopóki masa nie stanie się jednolita, na koniec delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy ciasto około 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy z tortownicy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy czereśnie na cząstki. Posypujemy ciasto cukrem pudrem, ubijamy śmietanę, pr

powrót

Podobne przepisy

Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Muffinki czekoladowo-buraczane
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.