Janella  Purcell

Ciasto czereśniowo-czekoladowe


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto czereśniowo-czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

3 filiżanki mąki orkiszowej

półtorej filiżanki organicznego holenderskiego kakao

łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

filiżanka mielonych migdałów lub orzechów laskowych

półtorej filiżanki syropu klonowego

filiżanka oleju z krokosza

filiżanka organicznego mleczka kokosowego

filiżanka mleka sojowego

sok i skórka z pomarańczy



Dodatki

2 filiżanki świeżych czereśni

pół filiżanki niesłodzonego soku jabłkowego

łyżka agaru



Przygotowanie

Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy migdały. W oddzielnym naczyniu mieszamy płynne składniki ciasta. Łączymy wszystko razem. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. Studzimy przed nałożeniem dodatków. Nie wyjmujemy ciasta z formy. Czereśnie drylujemy i gotujemy przez 5 minut w soku jabłkowym. Nie powinny być rozgotowane. Agar-agar rozpuszczamy w wodzie lub soku i dodajemy do czereśni. Mieszamy przez chwilę, aż wszystko zgęstnieje. Lekko studzimy. Zimne ciasto polewamy czereśniami i wstawiamy do lodówki, żeby wszystko stężało. Podajemy ze świeżymi owocami.

powrót

Podobne przepisy

Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.