Ciasto czekoladowo-pomarańczowe bez mąki - Izabela Naczk

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe bez mąki
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jaj, 4 oddzielnie białka i żołtka + 2 całe
  • 175 g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wierzch:

  • 700 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja lubię dać ziarenka wanilii w proszku lub z laski wanilii)
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania wierzchu
  • odrobina cynamonu
  • wiórki skórki pomarańczowej (z ok. jednej pomarańczy)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowuje blachę o średnicy 23 cm. Wykładam papierem do pieczenia. Czekoladę roztapiam z masłem w kapieli wodnej, odstawiam do przestudzenia. Ubijam 4 białka ze 100 g cukru, aż białko będzie błyszczące, ale nie bardzo sztywne. Pozostałe 2 jaja + 4 żółtka ubijam z pozostałymi 75 g cukru. Do żółtek dodaję roztopioną czekoladę, likier, skórkę i cynamon, łączę z częścią białka, mieszam. Dodaję resztę białka, mieszam i przelewam do foremki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 - 50 min.

Wierzch:
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaję mascarpone, ziarenka wanilii, likier. Wykładam puszystą masę na upieczone ciacho łyżką, specjalnym nożykiem wykrajam wiórki ze skórki. Oprószam delikatnie za pomocą sitka kakao, cynamonem i wiórkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA