Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

200 g miękkiego masła

4 jajka, białka i żółtka osobno

200 g cukru

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozpinaną formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem, natłuścić i oprószyć mąką. Roztopić czekoladę nad kąpielą wodną, następnie wmieszać po kawałku masło. W osobnej misce utrzeć żółtka z połową cukru, aż staną się gęste, jasne i jedwabiste. W kolejnej misce ubić pianę. Posypać resztą cukru i ubić na sztywną pianę bezową. Powoli wmieszać masę czekoladową do żółtek. Dodać łyżkę piany, po czym wymieszać delikatnie łopatką masę czekoladową z pianą. Wlać ciasto do formy i piec 50 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika. Przesunąć nożem po krawędzi i zostawić do wystygnięcia. Ciasto zapadnie się i popęka. Podawać ze słodkawą bitą śmietaną przyprawioną wanilią, rumem lub wodą pomarańczową.

powrót

Podobne przepisy

Placek ze śliwkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

emiga

postów: 4

08.02.2013 12:46

CYTUJ

Milax1, tutaj znajdziesz link do oryginalnego przepisu:
Potrzebne jest 200g cukru:-)

milax1

postów: 1

22.01.2013 21:52

CYTUJ

Zawsze przemawiała do mnie idea "coś z niczego". A jeśli do tego "coś" jest słodkie jak cukier...
Dziś oglądałam ten program. Szkoda, że nie zapamiętałam wtedy ile cukru użyć:(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.