Ciasto czekoladowe z burakami

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto czekoladowe z burakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g gotowanych buraków

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

3 jajka

180 ml oleju słonecznikowego plus do posmarowania formy

190 g mąki z proszkiem*

1 łyżeczka sody oczyszczonej

60 g kakao

250 g drobnego cukru z melasą



do dekoracji:

200 g cukru pudru

sok z buraków

gorzka i biała czekolada



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Natłuścić okrągłą, wysoką formę z luźnym dnem, o średnicy 23 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki pokroić na ćwiartki, wrzucić do malaksera i zmiksować, odsączyć na sicie (zachować sok). Z powrotem wrzucić do malaksera, wlać ekstrakt wanilii, wbić jajka, zmiksować na gładką masę, przy włączonym silniku wlać olej i miksować, aż składniki się połączą. Przesiać razem do miski mąkę, sodę i kakao, wsypać cukier i przemieszać. Wlać masę buraczaną i wszystko razem dobrze wymieszać lekkim ruchem od dołu. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 45-50 minut. Wyjąć, odstawić na kilka minut. Wyłożyć ciasto na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Przesiać cukier puder do miski, stopniowo dodawać sok z buraków i mieszać do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. Przełożyć ciasto na paterę. Polać lukrem i rozgarnąć go, aby nieco spłynął na boki. Odstawić, by lukier zastygł. Stopić na parze gorzką i białą czekoladę. Przy pomocy pędzla opryskać wierzch ciasta resztką soku z buraków, zrobić zygzaki z gorzkiej i białej czekolady.



* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.