Ciasto czekoladowe i malinowo balsamiczny coulis

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ciasto czekoladowe i malinowo balsamiczny coulis
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta:

230 g masła

280 g gorzkiej czekolady

5 jaj

280 g miałkiego cukru

5 łyżek mąki

1½ łyżeczki sody oczyszczonej



Składniki ganache:

225 g gorzkiej czekolady

180 ml tłustej śmietany



Składniki coulisu:

250 g świeżych malin

60 ml octu balsamicznego

2 łyżki cukru



Składniki cukrowych kopuł:

450 g miałkiego cukru

60 ml wody

½ łyżeczki syropu kukurydzianego

olej roślinny w spreju



Przygotowanie ciasta:

W rondlu o grubym dnie na średnim ogniu roztop masło i czekoladę. W misce ubij jaja i cukier, aż powstanie gęsta masa. Przesiej do drugiej miski mąkę i sodę oczyszczoną. Przełóż mąkę do jaj i delikatnie wymieszaj. Wlewaj cienkim strumieniem czekoladę, cały czas mieszając. Przełóż do foremki wysmarowanej masłem i mąką. Piecz w 175°C przez 20 minut. Przykryj folią aluminiową i piecz przez kolejne 30 minut. Odstaw do wystudzenia i wyjmij z foremki. Polej ganache i pozostaw do całkowitego schłodzenia.



Przygotowanie ganache:

Zagotuj śmietanę. Gdy będzie wrzała, wyłącz gaz, wrzuć czekoladę i mieszaj, aż się roztopi. Powinna być lśniąca.



Przygotowanie coulisu:

W rondlu o grubym dnie doprowadź do wrzenia maliny, ocet balsamiczny i cukier. Wtedy zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pesteczki. Odstaw na bok. Można zrobić 3 dni wcześniej.



Przygotowanie cukrowych kopuł:

Wyłóż blachę pergaminem. W rondlu o grubym dnie na małym ogniu gotuj cukier, wodę i syrop. Mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Powiększ płomień do silnego i doprowadź płyn do wrzenia. Gotuj, aż osiągniesz temperaturę 155 stopni C. Zdejmij z ognia i zostaw na 2 minuty.

Zanurz widelec w syropie, wyciągaj długie, cienkie nitki. Układaj je na wierzchu dużej łyżki wazowej pokrytej olejem ze spreju. Wstaw na 30 sekund do zamrażalnika i ostrożniej zdejmij kopułę z łyżki.



© 2012 Nicole Straight

powrót

Podobne przepisy

Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.