Emeril Lagasse

Ciasto czekoladowe bez mąki


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciasto czekoladowe bez mąki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




SkładnikiM

200g masła pokrojonego w drobną kostkę plus ½ łyżki masła

500g grubo posiekanej deserowej czekolady

¼ szklanki likieru amaretto

8 dużych jajek

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki soli

cukier puder lub kakao do przybrania

świeże maliny do przybrania



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Tortownicę o średnicy 22 cm natłuścić ½ łyżki masła. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i owinąć od spodu i po bokach folią aluminiową. Umieścić formę w dużej brytfance. Zagotować wodę w czajniku. Czekoladę, masło i likier amaretto połączyć w metalowej misce. Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej jednocześnie mieszając przez około 5 minut, aż masa będzie miała gładką i kremową konsystencję. Odstawić na bok. Do dużej miski przełożyć jajka, cukier, wanilię oraz sól. Ubijać składniki elektrycznym mikserem przez 5-10 minut, aż masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość. 1/3 masy z jajek przenieść do masy czekoladowej. Czynność powtórzyć dwukrotnie do momentu połączenia się obydwu mas. Połączone masy przelać do tortownicy. Wrzącą wodę wlać do brytfanny, tak aby wypełniła naczynie do połowy. Ciasto piec przez 40-45 minut, aż odrobinę się podniesie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Usunąć folię z formy. Wypiek przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem, a następnie wyjąć je z formy i przełożyć na duży talerz. Usunąć papier do pieczenia. Ciasto przełożyć na paterę i udekorować cukrem pudrem lub kakao na chwilę przed podaniem.



© Emeril Lagasse

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

11.12.2016 13:49

CYTUJ

Może moim dzieciom zrobie taki smakołyk. W domu zasze stoją puszki z gotowymi masami z helio, bo nigdy nie wiem kiedy dzieci poproszą o naleśniki, albo racuchy - wszystko co się da, smarują tymi masami.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.