Ciasto cytrynowo-imbirowe

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto cytrynowo-imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75g polenty

czyli mąki kukurydzianej

50g mąki bezglutenowej

łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

100g mielonych migdałów

75g wiórków kokosowych

15 dag masła

15 dag cukru

3 jajka

2 cytryny

imbir

 

 

Przygotowanie:


Mieszamy polentę, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia z migdałami i wiórkami. Ucieramy masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Porcjami dodamy 3 rozbełtane jajka na zmianę z wymieszaną mąką. Dodajemy otartą skórkę z dwóch cytryn i sok z jednej. Na koniec dodajemy imbir – kandyzowany, świeżo utarty, lub ze słoiczka. Wszystko razem starannie mieszamy i przekładamy do wyłożonej natłuszczonym pergaminem foremki. Ciasto pieczemy 45 minut w 180°C. Polewamy je syropem z łyżki miodu oraz soku i skórki z jednej cytryny. Przybieramy pasemkami skórki oraz listkami mięty i podajemy z łyżką świeżego serka.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.