Lucinda Scala  Quinn

Ciasto cytrynowe


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto cytrynowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej

3 łyżki soku z cytryny

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 łyżeczki esencji waniliowej

2¼ szklanki mąki pszennej

plus do oprószenia formy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

3 duże jajka i 3 białka dużych jajek

4 łyżki (55 g) miękkiego masła

plus do wysmarowania formy

1¼ szklanki cukru

cukier puder

do posypania

kwiatki z masy cukrowej

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 175° C. Wysmarować masłem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22 cm. Wyłożyć dno kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia, wysmarować papier masłem i oprószyć całą formę mąką.
Wymieszać skórkę i sok z cytryny ze śmietaną i esencją waniliową. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zmiksować masło z cukrem na biały, puszysty krem. Dodawać pojedynczo jajka i białka, i miksować dalej. Dodać mokre składniki i zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować. Przełożyć masę do formy i wygładzić wierzch. Piec ok. 40 - 45 minut, aż wyjęty z ciasta patyczek będzie suchy. Wystudzić 5 minut w formie i wyjąć na kratkę. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, posypać cukrem pudrem i ozdobić kwiatkami.

powrót

Podobne przepisy

Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.