Anna Olson

Ciasto cytrusowe z oliwą


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto cytrusowe z oliwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jajka

1 ¼ szklanki cukru

¾ szklanki oliwy extra vergine

¾ szklanki mleka 2%

skórka z 2 mandarynek lub pomarańczy

1 szklanka + 2 łyżki mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

cukier puder do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem i oprószyć mąką tortownicę lub okrągłą foremkę o średnicy 23 cm. W dużej misce umieścić jajka, cukier, skórkę z cytrusów, oliwę i mleko i dobrze wymieszać trzepaczką. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wsypać do płynnych składników i wszystko razem dobrze wymieszać trzepaczką na gładką masę. Przelać do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika i piec 40 – 50 minut (sprawdzić patyczkiem, powinien wyjść czysty). Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z foremki, przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na porcje i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.