Tomasz Deker

Ciasto banoffee


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 4363

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

90 g masła

150 g herbatników czekoladowych

30 g zmielonych migdałów

30 g zmielonych orzechów laskowych

puszka gotowej masy toffi

500 ml śmietany kremówki 36 %

4 łyżki prażonych płatków migdałowych

4 łyżki prażonych orzechów ziemnych

3 banany

sok z cytryny

Przygotowanie:

Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj i wsyp do miski. Dodaj zmielone migdały i orzechy laskowe. Masło rozpuść i wlej do zmiksowanych herbatników i orzechów.
Wyrób ciasto i wyłóż nim tortownicę wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz w 170 stopniach przez 10 minut.
W mikserze ubij śmietanę kremówkę.
Banany pokrój na plastry i przełóż do miski. Skrop je sokiem z cytryny.
Na upieczony spód wysyp prażone orzechy laskowe. Za pomocą łyżki równomiernie nałóż masę toffi, następnie wyłóż banany i oblej je masą toffi. Na koniec nałóż bitą śmietanę.
Ciasto obsyp prażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi. Deser gotowy!

powrót

Podobne przepisy

Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffinki czekoladowo-buraczane
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

35053505

postów: 2

19.01.2017 22:39

CYTUJ

Prosz? o przepis na biszkopt do lodowego tortu z owocami le?nymi.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.